De teloorgang van reclame en deflatie van AIDA

Als je iets erg goed of erg slecht doet, komen mensen daar super snel achter via digitale kanalen, zoals social media en blogs van trendwatchers. Denk aan Tripadvisor of Psy van Gangnam Style die met zijn video in een klap wereld beroemd werd. Door deze verschuiving is het zenden van een commerciële boodschap, of reclame, minder belangrijk geworden. Het product en de dienstverlening zijn belangrijker geworden. Immers, als je het beste eten serveert, komt de publiciteit vanzelf.

Ook contact met organisaties verschuift. We zullen minder contact opnemen met een helpdesk. Wel met diegene die we in ons netwerk hebben. Als jij iemand kent die bij Albert Heijn werkt, zal je die gemakkelijk een berichtje sturen. Het is daarom van belang dat iedereen van Appie weet wat hij tegen klanten moet zeggen. Hetzelfde geldt voor Vodafone, FNV of ABN AMRO.

Om producten onder de aandacht te brengen blijft het uiteraard van belang om hiervoor kanalen in te zetten waar potentiële klanten zich bevinden. Die kanalen versnipperen. Mensen kijken minder tv, en lezen minder kranten. Maar bijvoorbeeld wel specifieke programma’s op Netflix, HBO en Youtube. En voor achtergronden kan je de correspondent lezen of een blog van een specialist. Als promotie kan je contentmarketing inzetten. En natuurlijk zoekmachine optimalisatie en advertenties.

Door deze nieuwe online services en toenamen van het gebruik van de smartphone vallen Awareness en Interest van het AIDA-model van de wagen vallen. Er is vooral Desire en Action. Je wil iets hebben, zoekt het op via Google en bestelt. Of zoekt de dichtstbijzijnde locatie.

De macht van de klant neemt toe. Je kan bij Dirk van den Broek boodschappen doen, maar er zijn meer grote supermarkten. En de nieuwe concepten zoals Marqt, Eco plaza en andere disruptive bedrijven zoals Hello Fresh en Thuisbezorgd. Je kan kleding ook thuis laten bezorgen. Net als elektronica, literatuur, muziek en wie weet wat nog meer als 3D printen groter wordt.

We zien al langer dat de basis van marketing verandert. De prijs van een product is belangrijk, maar niet onderscheidend en niet grenzeloos laag. Promotie verandert en verschuift. Plaats is door internet ook minder belangrijk. Product en personeel maken het verschil. Allemaal voor de klant. Behoud en belonen van bestaande klanten. Daar draait het om. En de beleving van de klant is super belangrijk. De klant wil een perfecte beleving en service voor een goede prijs. En anders zijn er alternatieven en krijg je een slechte beoordeling. Optimalisatie van processen en de interne organisatie en organisatiecultuur is van groot belang.