Tijdelijk sentiment

Als succesvol leider, inspirator, stuurman moet je weten wanneer de specialist te kietelen en wanneer zelf door te duwen. Dat dit een moeilijke scheidslijn is moge duidelijk zijn.

Inspelen op tijdelijk sentiment. Helemaal niet verkeerd en kan zelfs heel succesvol zijn. Deze week speelde Red Star in op de groente en fruit boycot.

Glastuinbouwtelers slaan handen ineen om consument te stimuleren de consumptie van Nederlandse groente en fruit te verdubbelen.

Geweldig leuk initiatief en biedt ook nog veel potentie. Zo moeten de heren directeuren naar huis gescheurd zijn om daarna snel de publiciteit te zoeken. Want haast is geboden.


Het resultaat is veel media aandacht. Alles komt samen sentiment, komkommertijd, gezond, de crisis, kortom een goed moment om hard te scoren met vrije publiciteit.

Helaas is haast maar zelden echt goed. Had nou even een paar minuten genomen om met één van jullie topper marketeers te praten.

Namelijk:
1) Gekozen is voor de naam Samen Sterk. Want wij tuinbouwbedrijven zijn samen sterk. Gedacht dus vanuit zichzelf en niet vanuit de consument. Beter zou zijn om een naam te bedenken die relevant is voor de consument zelf. Eentje die makkelijk onthoudt en waarbij je zelf een goed gevoel krijgt. Ja, dat wil ik doen!

2) Van gratis massa-media naar online toe jagen. Moeilijk! Maar zeker wel te doen mits slimme keuzes gemaakt. Iedereen moet nu zien te onthouden dat de website stichtingsamensterk.nl is. 19 letters! Doe daar nog even www. bij en niemand onthoudt je. Ook hier verdient de aanbeveling het gevoel van de consument te omarmen en de naam te benadrukken. Of iets een stichting is, is totaal irrelevant voor de consument.

Er wordt hier een (keur)merk in het zadel geholpen. Waar de vele vrije publiciteit keihard bijdraagt aan het mooie merk bewustzijn. Maar vrij publiciteit van wat? Stichtingsamensterk.nl die zichzelf zielig vindt of gaan we uit kracht aan de slag en helpen we de Nederlandse consument het Nederlandse product te kopen?

Is Samen sterk dan de juiste naam voor dit nieuwe merk? Pers en de volksmond praat over Boycotgroente.
Helaas liggen Samen sterk en Boycotgroente qua gevoelens toch echt wel mijlen ver uit elkaar.

Conclusie is daarom uiteraard een goed initiatief, alleen betrek mensen met kennis van zaken wel tijdig. Roeiende met een roeiboot win je geen speedbootrace. Begin met de eind wens in gedachten.

In de tussentijd heeft Jumbo supermarkten nagedacht en zijn geweldige marketing team aan het werk gezet.
Jumbo wil uit concurrentie-overwegingen nog niet zeggen hoe het de Nederlandse producten in de schijnwerpers gaat zetten en ook niet wanneer de campagne start. „Wij werken er hard aan”, aldus een woordvoerster.

Wij zijn zeer nieuwsgierig naar hoe dit uitgerold gaat worden. Doen ze het op een eigen sterkere manier, gaan ze achteraf repareren of nemen ze “stichtingsamensterk” volledig over.

ps boycotgroente.nl is nog vrij, goed te onthouden en breed in gebruik in de media en volksmond.