Waarom is er geen simpele programmeertaal?

Al in 2013 heeft Barack Obama zijn mede Amerikanen opgeroepen om te leren programmeren. Volgens hem zou iedereen in programmeercode moeten leren schrijven. Gezien de ontwikkelingen en onze verwachtingen voor de toekomst is dat helemaal geen gek idee. Er is alleen een probleempje: programmeren is moeilijk. En volgens mij komt dat niet omdat de stappen zo moeilijk zijn, maar vooral omdat de programmeertaal zo ingewikkeld is. Ik probeer het al jaren onder de knie te krijgen. Het beste wat ik kan maken is een formulier…

Er zijn een paar bekende programmeertalen. Denk aan PHP, JavaScript en C++. Hieronder een simpel voorbeeld van JavaScript:

<script>if (new Date().getHours() < 18) {
document.getElementById(“demo”).innerHTML = “Goedemiddag!”;
}</script>

[Hier staat:]
Als het voor zes uur ’s avonds is, zegt de webpagina goedemiddag.

Maar dat zou je natuurlijk ook op een veel makkelijkere manier kunnen noteren. Je zou het visueel kunnen maken en in bijvoorbeeld normale taal neer kunnen zetten. Waarom bestaat dat nog niet? Ik verwacht dat dit binnen een aantal jaar zeker ontwikkeld wordt. En als dat dan niet zo is, ga ik het ontwikkelen.

Mijn advies is dus om nog even niet te leren programmeren. Wacht tot het wat makkelijker wordt en je je veel meer kan richten op de inhoud van de wat je programmeert dan op de programmeertaal die op dit moment onnodig moeilijk en onoverzichtelijk is.