Waarom je beter een website dan een app kan maken

90 procent van de apps had volgens mij net zo goed een responsive website kunnen zijn. Apps zijn duur om te maken en niet voor elke telefoon toegankelijk. Ik verwacht dat apps in de huidige vorm minder populair worden. Dat is dan vooral vanuit gebruikersperspectief, want de app-store is wel lucratief voor de grote telefoonbazen…

Allereerst kijk ik naar de toegankelijkheid van Apps. Dan zie je meteen dat een applicatie vaak geschreven is voor een specifiek platform (native) en meestal ook voor een type device, zoals een mobiele telefoon. Wanneer je een tablet hebt van Android en daarnaast een iPhone hebt om te bellen, zal je toch te maken hebben met verschillende apps…Dat betekent dat de bouwer van de app twee keer een investering heeft moeten doen om de apps op de verschillende platformen aan te bieden. Dat wordt nog duurder als je bijvoorbeeld ook voor Windows een app wil laten maken.

HTML5, CSS3 en Flash bieden eigenlijk genoeg mogelijkheden om te voorzien in de meeste vragen. Ze zijn prima voor:
blogs en video blogs, nieuwswebsites, e-commerce websites en social media zoals Twitter. Pas wanneer je navigatie met GPS nodig hebt of bijvoorbeeld geld wil overmaken, worden applicaties interessanter. Maar dat zijn een paar apps die eigenlijk al standaard op je telefoon horen te zitten.

De eigenaars van de app store zijn belangrijke spelers. Google, Apple en Windows hebben een eigen besturingssysteem en hebben een app store. Het is duidelijk dat de app store voornamelijk financieel erg interessant is. En dat zijn ook nog eens de spelers die de software van de telefoons uitbrengen. Bedrijven die apps maken en willen verkopen hebben er baat bij dat de apps populair blijven. Maar daar staan de bedrijven tegenover die laagdrempelig en goedkoop met hun klanten in contact willen komen. Lastig dus.

Native apps bouwen is duur. Een Android app maken is duurder dan bijvoorbeeld een simpele website. Je moet dus heel goed nadenken wat je precies uit de app wil halen voordat je hiermee start. Wat zijn de voordelen van een native app? De voornaamste zijn in mijn ogen:
+ Een app is vaak veiliger, hij is moeilijker te hacken;
+ Een app heeft toegang tot gegevens op de telefoon, zoals contactgegevens;
+ Een app heeft toegang tot functionaliteiten van de telefoon, zoals GPS en bewegingssensor;
+ Een app kan sneller zijn en natuurlijker aanvoelen en integreren in de telefoon;
+ In sommige gevallen heb je geen internet nodig na het downloaden van een app;
+ De app komt in de app-store en dat is mooi voor een bedrijf.

Daar staan behoorlijk wat nadelen tegenover:
– Eén app voor één platform is al duurder dan een responsive website, wat als je voor vier platformen ontwikkelt!?
– Een app moet je eerst downloaden vanuit de store, dan kan het ook dat je een verkeerde versie besturingssysteem hebt;
– Een app moet je laten keuren door de app-store, bij Apple nog meer dan bij Android;
– Een app moet je laten keuren door de gebruikers van de app-store;
– Een app kan bij jouw persoonlijke gegevens en kan daar ook misbruik van maken;
– Een goede responsive website is toegankelijk voor alle platformen;
– En ja een snelkoppeling op het startscherm van je telefoon kan je ook gewoon naar een responsive website laten linken.

Conclusie
Denk goed na voor je een app maakt of download! Moet hij echt gebruik maken van GPS of een andere unieke telefoonfunctie of is dat een extraatje? Een responsive website is goedkoper dan een app en kan op alle devices worden bekeken. Je hoeft er ook nog eens niets voor te downloaden. Dat is dus meestal beter voor de gebruiker en de aanbieder. Het is helaas minder goed voor de Amerikaanse giganten, maar die hebben het toch al best goed voor elkaar.